torsdag 14 maj 2009

Vin: Druva - Sangiovese

Här kommer en ny italiensk druva - sangiovese eller "Jupiters blod". Sangiovese är den mest odlade druvan i Toscana och karaktärsdruva i Chianti. Den odlas även i två andra regioner i Italien (Emilia Romagna och Marche) samt i Argentina, Rumänien och Kalifornien.
Sangiovese mognar sent och behöver en hel del värme. Vinet oxiderar lätt, därför får de röd/mörkröda vinerna snart en brukaktig ton.
Aromer som kan återfinnas i detta vin är: körsbärskärnor, plommon, kallt te, HP-sås, choklad, ingefära, nejlikor, örter (timjan).
Och smakerna slutligen: medel till hög fruktsyra, medel till hög strävhet. Medelhög alkoholhalt och fyllighet.
Allt enligt Munskänkarnas kursbok.
Kamrat Wikipedia har följande att tillägga: Odlas även i Australien och Chile. En del tycker sig känna igen tomat i aromen. Utmärkande för aromen är dock (bittra) körsbär och violer.
Vinklubben kan tillägga att sangiovese ofta blandas med andra druvor för att man vill lägga till alkohol, kropp och mjukhet.
Det berömda vinet Chianti slutligen finns i olika kvalitetsgrader. De finaste är DOCG, det vill säga den högsta italienska kvalitetsklassen.

På det prov jag skrev och flunkade på, handlade en om frågorna om vilken druva som förknippas med bland annat körsbärskärnor. Jag svarade Nebbiolo vilket gav mig ett halvt rätt eftersom det förknippas med körsbär. Nuance. Tydligen är det bara italienska druvor som förknippas med körsbär överhuvud taget.

Inga kommentarer: