torsdag 14 maj 2009

Vin: Druva - Merlot

Merlot är den mest odlade druvan i Bordeaux, läser jag i min kursbok. Tydligen tilltalar den folk som gillar aromerna av ... aha körsbär, choklad, korinter, tobak och fruktkaka, men som föredrar låg tanninhalt.
Där föll teorin om att körsbär och Italien hade något ömsedigt exklusivt förhållande.
Speciellt för merlot är att den mognar väldigt snabbt så den måste plockas väldigt hastigt. Merlot finns i hela världen. De största odlingarna finns i Bordeaux, Languedoc, Italien och Kalifornien. Aha, där kommer i alla fall Italien-kopplingen till körsbären, skönt för jag började bli orolig.
Vinets utseende är rött med en dragning åt blått.
Aromer: korint, fruktkaka, körsbär är klassiskt. Det kan också finnas fruktaromer som hallon, och svarta vinbär. Liksom mynta, tobak och lakrits.
Smak: medelhög syra, låg till medelhög strävhet, medel till hög alkoholhalt, medelhög fyllighet.

Kamrat Wikipedia bygger på beskrivningen av aromerna med jordgubbar, kanel och tryffel.

Slutligen ett berömt vin som är gjort på merlot: Chateau Petrus, världens kanske dyraste vin.

Inga kommentarer: