onsdag 4 mars 2009

USA: domedagsprofet

Peter Schiff - Dr Doom även kallad - tycker att USA:s ekonomi är en låtsasekonomi som bygger på att medborgarna går man ur huse för att konsumera, och hela världen lånar dem pengar för att fortsätta. Obamas krispaket är ett sätt att försöka blåsa upp bubblan igen.

Hans förtroendekapital som domedagsprofet bygger på att han tydligen förutsåg finanskrisen något år i förväg. Men nu när det väl har hänt kan man väl säga att han har samma osäkerheter som alla andra analytiker.

Det som är lockande med sådana profetior är väl den läskiga dramatiken. En kraschande amerikansk ekonomi - det är rätt så fasaväckande även för alla andra.
clipped from www.e24.se


I de mest dystra av hans scenarion ser han framför sig hur de låga räntorna på längre sikt kan ledda till hyperinflation i USA och en total kollaps för dollarn. Detta skulle vara en gradvis process de närmaste åren, och även om hyperinflation kan undvikas så kommer dollarn med största säkerhet att försvagas avsevärt. Han har även varnat för att brist på mat, bensin och el till följd av den kommande stora ekonomiska krisen kan ledda till nationell instabilitet, ökat våld och till och med undantagstillstånd.

 blog it

5 kommentarer:

Jorun sa...

Den första kommentaren av alla! Historiskt på något sätt, även om jag inte har något klokt att säga.

Jag önskar dig och Schournalen ett långt och lyckligt alfarbete.

Bodil sa...

Tacka vet jag Norges ekonomi, det är en riktig ekonomi det. Nu är det slut med att sjunga att norrmen borde tas om hand.

Norsk BNP

Bodil sa...

Och Jorun, jag la in den första kommentaren av alla, trodde jag, kl. 22:49 på det första inlägget. Där ser man!

Jörel sa...

Norges BNP - ja huvva, tänk vad det ska ha känts gott för rubriksättaren som skrev att nu är Sverige lillebror...

Signe sa...

Vi såg ett upplysande TV-program om synen på äktenskap bland (hinduiska?)indier, de som deltog i prgrammet var vlutbildade och hade högstatusjobb men tckte att det var helt rimligt att deras föräldrar valde livskamrater åt dem. Oj vilken spännande framtid vi väntar om USA pajar och någon helt annan del av världen blir ledande.