söndag 8 mars 2009

Nordkorea: siffror, siffror

Läste fullständigt chockerande siffror i husorganet Le Soir om Nordkorea. (Ursäkta i förväg till den som klickar på länken - för att komma åt hela texten måste man vara prenumerant).
-- En nordkoreansk tonåring är i genomsnitt 13 cm kortare och väger 11 kg mindre än en sydkoreansk.
-- Mer än en tredjedel av den nordkoreanska befolkningen är beroende av internationellt livsmedelsbistånd.
Och - det här chockerade mig av någon anledning mest - enligt artikeln får en fjärdedel av värnpliktiga underkänt vid mönstringen på grund av intellektuell utvecklingsstörning. Om man tänker sig att Nordkorea sätter ribban för inträde i armén på någorlunda samma höjd som andra länder så kan man bara spekulera i hur situationen ser ut för flickor i samma ålder.

Fast nu måste jag påpeka att artikeln i Le Soir är väldigt dålig på att redovisa sina källor. Jag surfade runt men hittade ingen fler källa till uppgiften om att var fjärde nordkoreansk ung man inte klarar mönstringen på grund av utvecklingsstörning. På FN-organet World Food Programmes Nordkoreasida bekräftas att mer än åtta miljoner människor kommer att behöva livsmedelsbistånd eftersom de beräknade skördarna inte alls täcker befolkningens behov - fast World Food Programme har inte resurser att fortsätta sitt arbete, just nu kan de bara göra 15 % av det de hade planerat och drar ner sina aktiviteter till något slags miniminivå i väntan på att få mer pengar. Två miljoner personer ungefär kommer att omfattas av deras stöd. Och snart börjar den fem månader långa "magra årstiden" som varar tills riset skördas på hösten.

Jag får återkomma till undernäring och IQ när jag hittar mer info.

Inga kommentarer: